wc verstopt

WC Verstopt? Wat te doen als je toilet verstopt is

WC verstopt? Dit is wat je kunt doen met een verstopte WC. De onderstaande stappen zullen je helpen als je toilet verstopt is. Zo kun je de WC ontstoppen.

Oorzaak van WC verstopping

Dat grote vraag bij een verstopte WC is altijd: wat is de oorzaak van een WC verstopping? Vaak is de oorzaak een vastzittend voorwerp. Bijvoorbeeld een grote bundel toiletpapier of een stapeltje tampons.

Meestal bevindt de oorzaak zich rondom het waterslot. Het waterslot is de plek waar de afvoer een kronkel omhoog en vervolgens weer omlaag maakt. In veel gevallen blijft daar een prop van toiletpapier o.i.d. steken.

Handmatig de WC ontstoppen

Handmatig de WC ontstoppen? Dat klinkt niet zo lekker. Maar een groot probleem hoeft het niet te zijn. Pak een grote rubberen handschoen en duik het toilet in.

De rubberen handschoen beschermt je tegen viezigheid en het water. Probeer je hand zo ver mogelijk in het toilet te rijken en daarmee de oorzaak van de WC verstopping te verhelpen.

Zoals gezegd bevindt de oorzaak zich in veel gevallen bij de kronkel in de afvoer. Als de oorzaak zich daarvoor bevindt, is het soms mogelijk om dit met de hand weg te pakken. Grijp de oorzaak weg en gooi het in de afvalbak.

WC verstopt? Gebruik een ontstopper

Vrij logisch natuurlijk. Een ontstopper gebruiken om je verstopte WC te ontstoppen. Echter hebben we wel wat handige tips. Geen opstopper? Koop er één.

Ontstopper opwarmen

Voor gebruik is het slim om de ontstopper op te warmen. Doe dit onder de kraan met heet water. Of zet een emmer met heet water dichtbij het toilet neer.

Dompel de ontstopper onder in het hete water alvorens deze te gebruiken. Door de hoge temperatuur wordt het rubber zachter. Het sluit daardoor beter af.

Ontstopper beter laten afsluiten

Sluit je ontstopper wel volledig af? Dat wil zeggen; is deze groot genoeg om de doorsnede van de leiding te bedekken?

Als dat niet het geval is kun je dit met een (oude) vaatdoek verbeteren. Wikkel een oude doek om de rubberen mond van je ontstopper.

Hoe gebruik je een ontstopper? Tips

Plaats de ontstopper in de leiding, ook wel toilethals genoemd. Druk hem langzaam en stevig aan. Zorg er dus voor dat de rubberen mond de leiding volledig afdekt.

Probeer de ontstopper vervolgens snel terug te trekken. Door het snelle terug trekken ontstaat er zuigkracht. Deze zuigkracht kan ervoor zorgen dat de WC verstopping wordt los gezogen en verdwijnt.

Lukt dit niet in één keer? Duw dan de ontstopper opnieuw in de toilethals. Probeer het een aantal keren om de zuigkracht te verhogen.

Druk niet te hard met de ontstopper

Druk echter niet te hard, dit kan er namelijk voor zorgen dat de verstopping nog vaster komt te zitten. Het gaat dus met name om het terugtrekken.

Nog steeds de WC verstopt? Lees dan verder want we hebben meer methodes om je wc te onstoppen.

Ten slotte kun je ook een heavy duty onstopper proberen.

WC ontstoppen zonder ontstopper

Heb je geen ontstopper in huis? Maar is de wel de WC verstopt? Gebruik een toiletborstel! Niet altijd even effectief, maar in veel gevallen wel voldoende.

Oude doek om toiletborstel

Wind een oude doek om je toiletborstel, dit vergroot de kop van je borstel. Bovendien sluit een doek veel beter de wc hals af.

Zit de doek goed vast? Dan kun je de borstel in de wc hals duwen. Duw niet te hard, dan duw je de verstopping verder vast. Probeer de verstopping dus niet aan te duwen.

Is de borstel met doek volledig onder water? En zit geheel het een eindje in de wc hals? Probeer het dan snel terug te trekken. Hierdoor ontstaat zuigkracht, mogelijk trekt dit de verstopping los.

Lukt het de eerste keer niet? Probeer het gerust een aantal keer. Sterker nog, het moet meestal een aantal keer herhaald worden.

Methode met plastic zak en water

Een andere manier is een stevige plastic zak vullen met water. Deze in de hals drukken en weer snel eruit trekken om een vacuüm zuigkracht te creëren.

Afwasmiddel en warm water tegen een verstopte WC

Dit is één van de simpelste en goedkoopste alternatieven voor een ontstopper. Het is bovendien heel eenvoudig.

Pak een emmer met warm water. Doe een ruime hoeveelheid afwasmiddel in de WC hals. Dit kunnen meerdere kneepjes afwasmiddel zijn. Daarnaast kun je ook een kleine hoeveelheid allesreiniger toevoegen.

Leg wat handdoeken om het toilet. Het kan namelijk wel gaan spetteren. Til de emmer met warm water op. Giet deze vanaf ongeveer 1 meter hoogte in de toilethals.

Allesreiniger en afwasmiddel

Het afwasmiddel en de allesreiniger kunnen bepaalde stoffen doen oplossen die in de verstopping zitten. Door het water vanaf hoger in de toilet te gieten, zal het gewicht en de kracht van het water groter zijn. Dat helpt om de verstopping weg te spoelen.

Wees voorzichtig met heet water, naast de het kan spetteren kan het ook pijnlijk zijn. Ook kan te heet water het porselein van je toilet doen beschadigen. Neem daarom heet water, maar niet kokend heet.

Combineren met ontstopper

Mocht de verstopping nog niet verdwenen zijn. Dan kun je deze methode combineren met de ontstopper. Nadat het warme water in de toilet zit, kun je met ontstopper de druk opvoeren in de verstopte WC.

Azijn en zuiveringszout bij een verstopt toilet

Een verstopt toilet kun je soms ook verhelpen met azijn en zuiveringszout. Gooi een pak zuiveringszout (natriumcarbonaat) leeg in het toilet.

Zuiveringszout is te koop bij bol.com

Pak vervolgens een fles azijn en gooi rustig wat azijn in de toiletpot. Gooi de azijn voorzichtig in het verstopte toilet. Het mengsel zal gaan schuimen en bruisen. Schuimt het teveel? Stop dan even met bijschenken.

De chemische reactie tussen het zuiveringszout en azijn kan de verstopte WC ontstoppen. In sommige gevallen reageert deze reactie namelijk ook met verstopping. Dit proces duurt even, het is langzaam, maar kan ook erg effectief zijn.

Extra warm water

Als je de hele fles azijn in het toilet hebt gegooid kun je beter even een paar minuten wachten. Na een paar minuten kun je nog een emmer met warm tot heet kraanwater in de wc pot gooien. Hierdoor wordt de reactie tussen het zuiveringszout en de azijn gestimuleerd.

Nog steeds de WC verstopt? Laat de stoffen zo lang mogelijk in het toilet zitten. Het beste is zelfs de hele nacht. Na verloop van tijd kan de ontstopping verholpen worden. En anders zul je toch nog even verder moeten lezen.

Oude kledinghanger voor een verstopt wc

Een simpele en zelden effectieve optie is de kledinghanger. Gebruik een oude klerenhanger, trek de haak los. Bind er een doek om. Probeer met de haak de ontstopping weg te trekken.

Speciale middeltjes: chemische ontstoppers

Krijg je de WC verstopping maar niet weg? Dan kun je ook chemische ontstoppers gebruiken. Chemische middelen zijn zeer effectief tegen verstoppingen. Het gebruik is bovendien erg eenvoudig.

Maar let op, deze middeltjes zijn in veel gevallen milieuvervuilend. Deze methode werkt niet als de iets hards in het toilet zit, zoals speelgoed.

De volgende chemische middelen kun je proberen. Zorg altijd dat er frisse lucht in het toilet is en volg de instructies van het product. De chemische middelen en de gassen daarvan kunnen schadelijk zijn.

Spoel na het gebruik van een chemisch middel goed na met water.

HG Duo Chemisch Ontstopper maakt gebruik van twee componenten.

HG duo ontstopper

Het A-merk onder de chemische schoonmaakmiddelen is HG. Het bedrijf is bekend van zijn slogan: HG doet wat het beloofd. En in veel gevallen is dat waar.

HG heeft een super sterke reputatie opgebouwd met haar artikelen. Voor alle problemen in de badkamer of het toilet heeft HG wel een middeltje. Zo ook voor een verstopt toilet: HG Duo ontstopper.

HG Duo ontstopper is een bekend ontstoppingsmiddel. Door twee componenten in het toilet te mengen ontstaat er een krachtige chemische reactie. Deze chemische reactie moet het toilet doen ontstoppen.

Het product heeft erg goede reviews en is zeer redelijk geprijsd.

Bekijk de prijs en reviews van HG duo ontstopper.

Global Safe – Industrieel en Professioneel ontstopper

Een product voor de professionele industrie. Oorspronkelijk is het product gemaakt voor de gootsteen in de keuken. Maar het product werkt ook goed in het toilet.

Het is gemaakt om haar, papier, kalk, maandverband, zeep en vet te doen oplossen. Ideaal om bij hardnekkige verstoppingen het toilet te ontstoppen.

Deze professionele ontstopper kopen? Bekijk de prijs.

Overige methodes bij een verstopt WC

De onderstaande methodes kunnen wellicht ook nog handig zijn bij een verstopt WC.

Gebruik een flexibele veer

Mogelijk bevindt zich er een hard voorwerp in het toilet. Dan kan het goed zijn om een flexibele veer te gebruiken.

De flexibele veer dient een spiraal kop te hebben. Doordat de veer flexibel is kun je gemakkelijk door het toilethals heen manoeuvreren.

Het enige gevaar is dat je het voorwerp verder vast drukt. Overige kun je dit product ook gebruiken als een prop toiletpapier de verstopping veroorzaakt.

Eenvoudige reinigingsveer

Met de spiraalkop kun je de ontstopping kapot draaien of vast haken en eruit trekken. Een eenvoudige flexibele veer vind je hier. Het gebruik ervan is echter niet heel makkelijk.

Oprolbare reinigingsveer

Een vergelijkbaar product, maar veel handiger in gebruik is een oprolbare reinigingsveer. Die kun je veel makkelijk rond draaien in het toilet: meer over dit product

Geavanceerdere ontstoppingsveer

De beste ontstoppingssveer is ongetwijfeld de Cabere Afvoeronstopper. Je kunt de flexibele veer in het toilet stoppen totdat je de verstopping voelt.

Met een boormachine of met de hand laat je de veer vervolgens ronddraaien waardoor je de verstopping kapot boort. In veel gevallen uiterst effectief.

Zie de reviews en de prijs van deze ontstoppingsveer.

ontstoppingsveer bij verstopt toilet
Gebruik een ontstoppingsveer bij een verstopt toilet.

Ontstoppingspistool bij verstopt WC

Het ontstoppingspistool is een relatief nieuw product. Het werkt eenvoudig en zeer effectief.

Met behulp van verschillende mondstukken past het ontstoppingspistool in ieder afvoer of toilet. Met de pomp bouw je handmatig druk op, tot wel 6 bar.

Als de druk opgebouwd is, steek je het mondstuk in de afvoer van het toilet. Met een simpele druk op de knop van het ontstoppingspistool komt de druk vrij. Hiermee wordt de verstopping bloot gesteld aan een enorme druk waardoor deze zeer waarschijnlijk losschiet.

Gezien de beoordelingen van dit ontstoppingspistool is het een zeer effectief middel om de verstopte WC te ontstoppen. Bekijk de beoordelingen en prijs hier.

ontstoppingspistool bij verstopte wc
Gebruik een ontstoppingspistool bij een verstopte wc. Uiterst effectief product.

Waterstofzuiger voor verstopt wc

Bij een hardvoorwerp is een waterstofzuiger ook heel effectief. Zuig het water uit de toiletpot op, waarbij mogelijk ook de ontstopping wordt weggezogen. Een zeer goed beoordeelde en goedkope waterstofzuiger is dit model.

Loodgieter

Vaak de duurste optie maar ook de meest effectieve: een loodgieter. Bel een loodgieter bij jou in de buurt die je wc met professionele apparatuur kan ontstoppen.

Bedankjes, tips en andere methodes zijn altijd welkom. Je kunt deze melden via ons contactformulier. Of laat een reactie achter onder dit bericht.


Disclaimer:

Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door informatie die vermeldt staat op deze pagina. Je blijft ten alle tijde zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Ga voorzichtig te werk met je toilet en je eigen gezondheid.

One thought to “WC Verstopt? Wat te doen als je toilet verstopt is”

  1. Mijn wc is alweer verstopt. Dat gebeurt veel in een studentenhuis, maar het is wel vervelend. Mijn huisgenoten zijn lui, dus ik mag het weer eens oplossen. Azijn en zuiveringszout heb ik niet in huis, maar ga ik kopen. Kijken of dit werkt. Je moet dus een heel pak zuiveringszout gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *