wc verstopt

WC Verstopt? Wat te doen als je toilet verstopt is

WC verstopt? Dat is vervelend. Wat te doen met een verstopte WC? Als je toilet verstopt is kun je de onderstaande stappen volgen. Zo kun je de WC ontstoppen.

Oorzaak van WC verstopping

Dat grote vraag bij een verstopte WC is altijd: wat is de oorzaak van een WC verstopping? Vaak is de oorzaak een vastzittend voorwerp. Bijvoorbeeld een grote bundel toiletpapier of een stapeltje tampons.

Meestal bevindt de oorzaak zich rondom het waterslot. Het waterslot is de plek waar de afvoer een kronkel omhoog en vervolgens weer omlaag maakt. In veel gevallen blijft daar een prop van toiletpapier o.i.d. steken.

Handmatig de WC ontstoppen

Handmatig de WC ontstoppen? Dat klinkt niet zo lekker. Maar een groot probleem hoeft het niet te zijn. Pak een grote rubberen handschoen en duik het toilet in.

De rubberen handschoen beschermt je tegen viezigheid en het water. Probeer je hand zo ver mogelijk in het toilet te rijken en daarmee de oorzaak van de WC verstopping te verhelpen.

Zoals gezegd bevindt de oorzaak zich in veel gevallen bij de kronkel in de afvoer. Als de oorzaak zich daarvoor bevindt, is het soms mogelijk om dit met de hand weg te pakken. Grijp de oorzaak weg en gooi het in de afvalbak.

WC verstopt? Gebruik een ontstopper

Vrij logisch natuurlijk. Een ontstopper gebruiken om je verstopte WC te ontstoppen. Echter hebben we wel wat handige tips.

Voor gebruik is het slim om de ontstopper op te warmen. Doe dit onder de kraan met heet water. Of zet een emmer met heet water dichtbij het toilet neer. Dompel de ontstopper onder in het hete water alvorens deze te gebruiken. Door de hoge temperatuur wordt het rubber zachter. Het sluit daardoor beter af.

Sluit je ontstopper wel volledig af? Dat wil zeggen; is deze groot genoeg om de doorsnede van de leiding te bedekken? Als dat niet het geval is kun je dit met een (oude) vaatdoek voor elkaar maken. Wikkel de oude doek om de rubberen mond van je ontstopper.

Dan de uitvoering. Plaats de ontstopper in de leiding, ook wel toilethals genoemd. Druk hem langzaam en stevig aan. Zorg er dus voor dat de rubberen mond de leiding volledig afdekt. Door het snel terug te trekken ontstaat er zuigkracht. Door het zuigen kan de WC verstopping worden verwijderd.

Lukt dit niet in één keer? Duw dan de ontstopper opnieuw in de toilethals. Probeer het een aantal keren om de zuigkracht te verhogen. Druk echter niet te hard, dit kan er namelijk voor zorgen dat de verstopping nog vaster komt te zitten. Nog steeds de WC verstopt? Lees dan verder voor andere methodes.

Ten slotte kun je ook een heavy duty onstopper proberen.

Geen ontstopper in huis maar wel de WC verstopt?

Heb je geen ontstopper in huis? Maar is de wel de WC verstopt? Gebruik dan gewoon de toiletborstel. Niet altijd even effectief, maar in veel gevallen wel voldoende.

Je kunt ook een oude doek om de toiletborstel binden. Daarmee vergroot de je kop van toiletborstel. Je sluit daardoor veel beter de wc hals af. Volg verder gewoon de hierboven beschreven instructies voor de ontstopper. Wellicht heb je geluk.

Andere manier is een stevige plastic zak vullen met water. Deze in de hals drukken en weer snel eruit trekken om een vacüum zuigkracht te creëren.

Afwasmiddel en warm water tegen een verstopte WC

Dit is één van de simpelste en goedkoopste alternatieven voor een ontstopper. Het is bovendien heel eenvoudig.

Pak een emmer met warm water. Doe een ruime hoeveelheid afwasmiddel in de WC hals. Dit kunnen meerdere kneepjes afwasmiddel zijn. Daarnaast kun je ook een kleine hoeveelheid allesreiniger toevoegen.

Leg wat handdoeken om het toilet. Het kan namelijk wel gaan spetteren. Til nu de emmer met warm water op. Giet deze vanaf ongeveer 1 meter hoogte in de toilethals.

Het afwasmiddel en de allesreiniger kunnen bepaalde stoffen doen oplossen die in de verstopping zitten. Door het water vanaf hoger in de toilet te gieten, zal het gewicht en de kracht van het water groter zijn. Dat helpt om de verstopping weg te spoelen.

Wees voorzichtig met heet water, naast de het kan spetteren kan het ook pijnlijk zijn. Ook kan te heet water het porselein van je toilet doen beschadigen. Neem dus heet water, maar niet kokend heet.

Mocht de verstopping nog niet verdwenen zijn. Dan kun je deze methode combineren met de ontstopper. Nadat het warme water in de toilet zit, kun je met ontstopper de druk opvoeren in de verstopte WC.

Azijn en zuiveringszout bij een verstopt toilet

Een verstopt toilet kun je soms ook verhelpen met azijn en zuiveringszout. Gooi een pak zuiveringszout (natriumcarbonaat) leeg in het toilet.

Pak vervolgens een fles azijn en gooi rustig wat azijn in de toiletpot. Gooi de azijn voorzichtig in het verstopte toilet. Het mengsel zal gaan schuimen en bruisen. Schuimt het teveel? Stop dan even met bijschenken.

De chemische reactie tussen het zuiveringszout en azijn kunnen de verstopte WC ontstoppen. In sommige gevallen reageert deze reactie namelijk ook met verstopping. Dit proces duurt even, het is langzaam, maar kan ook erg effectief zijn.

Als je de hele fles azijn in het toilet hebt gegooid kun je beter even een paar minuten wachten. Na een paar minuten kun je nog een emmer met warm tot heet kraanwater in de wc pot gooien. Hierdoor wordt de reactie tussen het zuiveringszout en de azijn gestimuleerd.

Nog steeds de WC verstopt? Laat de stoffen zo lang mogelijk in het toilet zitten. Het beste is zelfs de hele nacht. Na verloop van tijd kan de ontstopping verholpen worden.

Speciale middeltjes: chemische ontstoppers

Krijg je de WC verstopping maar niet weg? Dan kun je ook chemische ontstoppers gebruiken. Maar let op, deze middeltjes zijn in veel gevallen milieuvervuilend. Deze methode werkt niet als de iets hards in het toilet zit, zoals speelgoed.

De volgende chemische middelen kun je proberen. Zorg altijd dat er frisse lucht in het toilet is en volg de instructies van het product. De (gassen van de) chemische middelen kunnen chadelijk zijn.

Overige methodes bij een verstopt WC

De onderstaande methodes kunnen wellicht ook nog handig zijn bij een verstopt WC.

  • Hard voorwerp verstopt in het toilet? Zoals speelgoed. Gebruik dan een flexibele veer met spiraal kop.
  • Gebruik een oude klerenhanger, trek de haak los. Bind er een doek om. Probeer met de haak de ontstopping weg te trekken.
  • Bij een hardvoorwerp is een waterstofzuiger ook heel effectief. Zuig het water uit de toiletpot op, waarbij mogelijk ook de ontstopping wordt weggezogen. Dit is een zeer goed beoordeelde waterstofzuiger.
  • Natuurlijk is het altijd een optie om de loodgieter te bellen.

 

Bedankjes, tips en andere methodes zijn altijd welkom. Je kunt deze melden via ons contactformulier.

 


Disclaimer:

Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door informatie die vermeldt staat op deze pagina. Je blijft ten alle tijde zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Ga voorzichtig te werk met je toilet en je eigen gezondheid.

One thought to “WC Verstopt? Wat te doen als je toilet verstopt is”

  1. Mijn wc is alweer verstopt. Dat gebeurt veel in een studentenhuis, maar het is wel vervelend. Mijn huisgenoten zijn lui, dus ik mag het weer eens oplossen. Azijn en zuiveringszout heb ik niet in huis, maar ga ik kopen. Kijken of dit werkt. Je moet dus een heel pak zuiveringszout gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *