wc angst kind wil niet poepen

WC angst. Mijn kind wil niet poepen op WC. Tips voor makkelijk zindelijk maken van je kind

Mijn kind wil niet poepen op de WC. Vaak is WC angst is één van de meest voorkomende problemen bij zindelijkheidstraining. Bekijk mijn tips voor makkelijk zindelijk maken van je kind.

Mijn kind wil niet naar de WC, is het WC angst?

Veel ouders hebben hier last van: mijn kind wil niet naar de WC. Vaak is er zelfs een specifiek probleem: mijn kind wil niet poepen op de WC.

Ook ik had hier last van, als ouder van mijn 3-jarige zoon zocht ik tips voor het makkelijk zindelijk maken van mijn kind. Hier deel ik de beste tips voor het wegnemen van WC angst en het zindelijk maken van je kind.

mijn kind wil niet poepen
Ook ik had hier last van: help, mijn kind wil niet poepen!

In veel gevallen heeft een kind een grote afkeer van het toilet. Ondanks dat kinderen soms al wel netjes plassen op het potje, kan de stap naar de WC groot zijn. Daarvoor vond ik verschillende oorzaken en vooral handige tips.

Hoe omgaan met WC angst?

In veel gevallen is het kind bang voor de WC. Bang voor de nieuwe situatie en angst voor het onbekende. Vaak wordt dit WC angst genoemd.

Voor ouders is het niet altijd makkelijk om goed om te gaan met de WC angst van een kind. Het hoeft echter niet lastig te zijn. Erover praten is vaak de oplossing.

wc angst
WC angst is een veel voorkomend probleem.

Maak de WC angst bespreekbaar, praat erover met je kind. Maar bovenal: neem de WC angst serieus. Op deze manier voelt een kind zich gesteund. Vraag bijvoorbeeld eens waarom je kind bang is voor de WC.

WC angst overwinnen

In de meeste gevallen is de WC angst niet in één keer over. Dit gaat stap-voor-stap. Maakt je kind enige vooruitgang? Bijvoorbeeld alleen al rustig zitten op de WC? Of een klein plasje? Beloon je kind daarvoor. Laat zien dat je blij bent en geef een compliment.

Daarnaast blijken de producten onderaan deze pagina ook zeer effectief tegen WC angst. Scroll daarvoor verder naar onder of bekijk ze door hier te klikken.

Angst voor het afstaan van poep

Soms er sprake van angst voor het afstaan van poep. Sommige kinderen zien poep als een onderdeel van hun zelf. Ze staan dit niet graag af. Ze zijn trots op wat ze geproduceerd hebben en moeten de poep zomaar afstaan aan hun ouders of het toilet.

Als het erop lijkt dat je kind dit ook moeilijk vindt. Dan kan het helpen om hiervoor begrip te tonen. Laat ook zien dat iedereen dit doet. Neem je kind mee naar het toilet en kijk samen naar poep.

Laat ook zien dat jij ook je grote boodschap door het toilet spoelt. Iedereen poept tenslotte. Ook voor een kind is het belangrijk om te begrijpen dat poepen heel normaal is.

Juiste voeding om poepen te stimuleren

Belangrijk om het plassen en poepen te stimuleren is ook de juiste voeding en levensstijl (bron: Maasziekenhuis Pantein). Geef je kind voldoende drinken, ongeveer 1,5 liter per dag. En zorg dat het kind minimaal één uur per dag beweging krijgt.

Naast genoeg drinken is ook juist voeding belangrijk. Zorg dat de voeding voldoende vezels bevat, ook bij volwassen stimuleert dit de stoelgang. Veel vezels zitten onder andere in volkoren brood, fruit en groente. Eet ook zo regelmatig mogelijk.

Tips voor makkelijk zindelijk maken

Kort en bondig alle tips voor het makkelijker zindelijk maken van je kind.

  • Neem WC angst serieus
  • Praat over de WC angst met je kind
  • Maakt je kind kleine stapje vooruit? Geef een compliment!
  • Neem je kind mee als jij zelf gaat poepen
  • Bekijk samen de poep
  • Spoel de poep samen door
  • Let op de hierboven beschreven voeding
  • Maak de WC leuk met een wc verkleiner met trapje (scroll naar onder)

Tips voor makkelijk wegnemen van WC angst

Het wegnemen van WC angst is niet altijd makkelijk. Maar er zijn een aantal producten die hier wel degelijk bij kunnen helpen. Bij sommige kinderen werkt dit zelfs zo goed dat ze vrijwel in één keer van de WC angst af waren.

Angst wegnemen met WC verkleiner

Kinderen kunnen angst hebben om in het toilet te vallen. Ook meegezogen worden in het toilet is daadwerkelijk een angst van veel kinderen. Dit komt met name door het harde geluid dat het toilet maakt en de grote bril.

Met een WC verkleiner wordt de toiletbril kleiner. Daardoor kan een kind goed en stabiel op de WC bril zitten. Dit neemt de angst om de WC te vallen vaak weg. Zo komt de focus meer op het plassen en poepen te liggen. Een WC verkleiner is een echte aanrader voor het makkelijk zindelijk maken van een kind.

Je kind makkelijk zindelijk maken? Gebruik een WC verkleiner!

Gebruik een WC opstapje

Een toiletpot is best wel hoog voor de meeste kinderen. Ook dat boezemt angst in. Een kind kan niet zo makkelijk in het toilet kijken. Daarnaast kan een kind zelf niet makkelijk van de WC afkomen. Dat is natuurlijk geen fijn idee voor een kindje.

Daarom is een WC opstapje een goede toevoeging als je je kind zindelijk wilt maken. Met een WC opstapje is het toilet veel bereikbaarder. Ook kan een kind zijn of haar voeten op het opstapje zetten. Zo zit hij of zij veel stabieler tijdens het plassen of poepen.

Makkelijk zindelijk worden met een WC opstapje

Een bijkomend voordeel: de WC opstapjes van WC-krukje.nl zijn ook voor volwassenen te gebruiken. Niet als opstapje, maar wel om gezonder te toiletteren. Deze toiletkrukjes stimuleren de stoelgang. Bekijk onze pagina gezond toiletteren maar eens.

Zo wordt de WC echt leuk voor je kind (beste tip)

Veel ouders zien dit is als de beste tip. Zo werden veel kinderen in één keer makkelijk zindelijk. Gewoon omdat ze de WC echt leuk begonnen te vinden.

De beste tip voor zindelijkheidstraining is een wc verkleiner met trapje. Dit is een opstapje en wc verkleiner in één. Wat daar zo bijzonder aan is? Nou dat valt wel mee, het is voor erg interessant voor een kind.

Een speciaal kleurrijk product om het WC op te klimmen. En vervolgens lekker stabiel op de WC te zitten. Het neemt WC angst weg en zorgt er zelfs voor dat de WC leuk wordt.

Neem WC angst weg, maak je WC leuk!

wc trapje werkt echt

Bekijk onze pagina:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *