wc krukje

Gezonder toiletteren met een WC krukje

Gezonder toiletteren met een toiletkrukje, hoe werkt dat? En waarom is het gezonder? Wij leggen het graag uit. Het toiletkrukje wordt aanbevolen door artsen en doktoren. Het zorgt ervoor dat je gezonder kunt toiletteren. 

Een gezonde toilethouding

Door een toiletkruk te gebruiken zal je zithouding op het toilet veranderen. In de onderstaande illustratie is te zien hoe de houding veranderd. Op een zittoilet neemt met bijna een 90 graden houding aan. Een WC krukje zorgt ervoor dat de benen ten opzichte van het lichaam onder een hoek van 45 graden komen te staan. Dit is een stuk gezonder.

In de uitvergroting is een schematische weergave van het inwendige lichaam te zien. Wanneer de knieën zich onder de heupen bevinden, zoals bij de normale zithouding, spant de “puborectale spier” zich aan. Door de knieën boven de heupen te plaatsen met behulp van een WC krukje, zal de “puborectale spier” zich ontspannen. Daardoor wordt de “anorectale hoek” gestrekt en ontstaat er een rechte doorgang. Dit is te zien in de illustratie.

gezonder toiletteren met wc krukje

Gezondere houding:

  • Gezonder toiletteren: van 90 graden-houding naar 45 graden
  • Van half gesloten naar volledig open doorgang
  • Een ontspannen “puborectale spier”

Aanbevolen door doktoren en artsen

Het WC krukje wordt onder andere aanbevolen door doktoren en artsen. Ook de Maag Lever Darmstichting beveelt het gebruik van een toiletkrukje aan. Chirurg proctoloog Vera Rempe helpt mensen met ontlastingsproblemen. Ook zij beveelt het gebruik van een toiletkrukje aan. In deze video geeft ze tips voor gezond WC gedrag.

Bekijk ook de overige voordelen van een WC krukje.

Wetenschapster raadt WC krukje aan

Ook gepromoveerd wetenschapster Giulia Enders is zeer positief over het gebruik van een toiletkrukje. Zij schreef een bestseller waarin ze vermeldt dat onze darmen wel op een geknakte tuinslang lijken. Dit wordt veroorzaakt door de westerse zithouding.

In delen van de wereld waar men hurktoiletten gebruikt, heeft men helemaal geen last van aambeien of uitstulpingen op de darmen. “Als we hurken kan de poep op een veel gezondere manier naar buiten, zonder dat we druk op onze billen hoeven te zetten”, aldus de onderzoekster. Met een toiletkrukje zouden we dus gezonder toiletteren.

Gezond eten

Naast een toiletkrukje zijn veel wetenschappers het er ook over eens dat gezond eten helpt. Zo is het bij obstipatie raadzaam om vezels te eten. Dit stimuleert de stoelgang en is gezond.

Naast het gebruik een toiletkrukje is gezond eten dus ook belangrijk. Ook dagelijkse voldoende beweging draagt bij aan een gezonde stoelgang. Het beste combineer je vezelrijk eten met het gebruik van een toiletkruk.

WC Krukje – Standaard formaat – 21 cm

Toiletkrukje voor een gezonder toilethouding. Met een toiletkrukje wordt de stoelgang gestimuleerd.

  • Gezonde houding
  • Betere stoelgang
  • Ontspannen (open) darmen
  • Ergonomisch ontwerp
  • Eenvoudig schoon te maken

Dit is een krukje met een hoogte van 21 centimeter.

Bekijk bij bol.com

Categorie:

Beschrijving

WC krukje met een hoogte van 21 centimeter, dit is het standaard formaat. Deze toiletkruk is het meest gebruikte formaat en biedt de beste resultaten. Dit krukje is hoger (21 cm) dan het inklapbare formaat (17,5 cm hoog), mensen die minder soepel zijn starten soms met het kleine krukje. Voel je je vitaal en soepel? Dan raden wij aan om dit standaard formaat te kopen.

Extra informatie

Gewicht 0.7 kg
Afmetingen 47 × 32 × 21 cm